E-Förslag
E-förslag: "Bevara Tuleparkens Tennisbanor"
Beskrivning
Det är viktigt för mig att tennisbanorna vid Tuleparken blir kvar. Anledningarna till att vi vill bevara tennisbanorna är flera.
Tennishistoria & Folkhälsa
Storheter som Björn Borg och Kung Gustav V har spelat tennis på Tuleparkens Tennisklubbs banor. På 90-talet förberedde sig Thomas Johansson och Thomas Enqvist för US Open vid Tuleparken då tävlingen spelades på hardcourt underlag. Idag tränar elitsatsande ungdomar här på morgnarna då det är för dyrt att hyra bana på sina ordinarie klubbar. Tre av klubbens medlemmar tävlade i årets Nordea Open i Båstad. Men framför allt görs en insats för folkhälsan. Tennisklubben har en låg årsavgift som genererat ett brett upptag av medlemmar. Klubben är självförsörjande och svgifterna går oavkortat till föreningens utgifter (det tas inte ut någon vinst) som till exempel att bekosta nytt underlag och annat material som behövs. Det finns nära 200 medlemmar varav 170 är Sundbybergsbor. Medlemmar som tar med sig sina respektive och vänner för att spela.
Enligt Sundbybergs Stads detaljplan får endast byggnationer ämnade för idrottsändamål byggas på marken där tennisbanorna nu ligger. När man ser marken förstår man varför detaljplanen utformats på det viset. Slänten vid tennisbanorna används också mycket för rekreation på sommaren. Folk solar och har picknick där och det är en viktig aspekt vi också vill bevara.
Lions som arrangerar vår- och höstfesten är mycket viktiga för stadens gemenskap då de arrangerar vår- och höstfesterna i centrala Sundbyberg. Deras klubblokal bevaras ideellt av medlemmarna och borde egentligen vara kulturmärkt med tanke på uppdraget de utför. Det är viktigt för dem att fortsätta sin verksamhet i sin lokal i centrala Sundbyberg.
Kulturhistoria
Området Tulemarken är, jämte Södra Ängby, ett av de bästa exemplen i Sverige på ett sammanhållet villaområde utbyggt utifrån det funktionalistiska stadsbyggnadsidealet med fokus på ljus, luft och samspel med naturen. Området är ur detta perspektiv bland annat utpekat av Stockholms stadsmuseum som särskilt värdefullt. Området planerades och byggdes ut med en tennisbana som del av den ursprungliga stadsplanen (se bland annat stadsplanen från 1942 där tennisbanan redan är utbyggd). Om tennisbanan skulle försvinna försvåras läsbarheten av områdets ursprungliga utformning och hur området planerats, vilket skulle innebära en påtaglig skada av områdets kulturhistoriska värde. När vi konsulterat sakkunniga är dennes bedömning att framtagandet av en förskola på den här platsen inte uppfyller lagkraven avseende plan- och bygglagens krav på hänsyn till stadsbild och platsens kulturvärden.
Historia & Arbetarrörelse
Nu när tennisbanorna står där ser man obehindrat skärningen som det gamla stenbrottet skapat. Det skulle det inte göra med en förskolebyggnad på platsen. Det finns ett stort kulturvärde i den djupa Sundbybergshistorian om stenhuggeriet. Stenen bröts vid tennisbanorna och rensades längs med Rensgatan och forslades därefter vidare till centrala Stockholm där den hårda svarta graniten pryder prominenta byggnader i centrala Stockholm. Det här var Sundbybergs första industri, samt den första fackföreningen, som bildades 1886. Tulemarken färgas fortfarande mycket av stenhuggar arvet i och med gatunamn som Stenbrottsgatan och Bergaliden.
Trafiken
Trafikföringen skulle bli svår om föräldrar skulle lämna och hämta barn. Lastbilar som levererade mat och material till förskola, skulle behöva angöra via trånga gator (bitvis enfiliga). Angöringen skulle innebära en skarp högersväng från Fredsgatan på en enfilig gata i ett uppförslut där bilar ofta kör fast på vintern. Det är inte en väg byggd för varken stor eller tung trafik, och backning samt vändning av tyngre fordon i ett område med barn är inte heller trafiksäkert. Flerfamiljshuset med hyresrätter på Fredsgatan 24 byggdes för mindre än tio år sedan med löfte om parkeringsplatser vid tennisbanorna och dessa skulle i så fall försvinna. Det skulle även skapa en betydande olägenhet för de boende i det intilliggande flerfamiljshuset, samt i fastigheten på Bergaliden 2 som skulle få en trafikerad vändplats i direkt anslutning till sin fastighet.
Tyst område
Sundbybergs stad har satt upp en skylt i backen vid Tuleparken där det står att platsen är en av fem natursköna platser som är relativt tysta. Det står vidare: "Tuleparken med sina lövträd och klipphällar ligger på en liten höjd och ger en känsla av att vara i en större skog. Den är lite undanskymd och en enda kuperad stig leder in i området. Blåser det så kan ljuden av vinden i träden helt ta över och dränka stadens ljud.".
Det är ont om parkmark vilket är förståeligt eftersom Sundbyberg är Sveriges mest tätbebyggda kommun. Jag tycker ändå att kommunen har bevarat sin charm vilket gör den trivsam, men det finns en begränsning i hur mycket man kan bygga innan värden förstörs. Precis som gröna och blå stråk är viktiga för att bevara ekologin tycker jag att tystheten i Tuleparken är viktig att bevara för den mentala hälsan.
Alla stora beslut behöver en lång stunds reflektion. Till exempel, finns det andra ställen att bygga på så att värdena som nämnts här kan bestå? Välkommen till parken för denna reflektion :)
Fritid och kultur